Ga naar de inhoud

Transitievergoeding bij ontslag 2024: wat jij moet weten

Krijg je te maken met de transitievergoeding vanwege ontslag? Bijvoorbeeld door een reorganisatie of na (twee jaar) ziekte? Dan is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van jouw rechten. Dit artikel heb ik speciaal voor jou geschreven. Na het lezen ervan weet jij alles wat jij moet weten over de transitievergoeding.

Transitievergoeding, de basisprincipes

Voor als je nog weinig kennis hebt van de transitievergoeding, licht ik eerst kort de basisprincipes van de transitievergoeding uit.

Wat houdt een transitievergoeding in?

Een transitievergoeding is een bruto vergoeding die je ontvangt als je ontslag krijgt. Het wordt ook wel ontslagvergoeding genoemd of gouden handdruk. De transitievergoeding is bedoeld om jouw ’transitie’ naar de volgende werkgever makkelijker te maken. Je kunt er een opleiding voor volgen. Of je inkomensachteruitgang tijdelijk mee verzachten. Mocht dat niet nodig zijn, dan kan je er ook iets leuks mee doen, bijvoorbeeld op vakantie.

Is de transitievergoeding hetzelfde als een ontslagvergoeding?

Nee, de transitievergoeding is niet hetzelfde als een ontslagvergoeding. De transitievergoeding is namelijk een vergoeding die op basis van de wet een vaste berekening heeft (1/3e maandsalaris per dienstjaar). En een ontslagvergoeding kan dezelfde hoogte hebben als de transitievergoeding, maar dat hoeft niet. Zo kan de ontslagvergoeding (veel) meer zijn dan de transitievergoeding, bijvoorbeeld als er geen geldige ontslagreden is. De ontslagvergoeding kan ook lager zijn dan de transitievergoeding, bijvoorbeeld als de werknemer zelf weg wil.

Heb je altijd recht op een transitievergoeding?

Soms heb je recht op de transitievergoeding. Bijvoorbeeld als je ontslag krijgt vanwege een reorganisatie of vanwege twee jaar ziekte. Als jouw werkgever een ontslagvergunning krijgt van het UWV of de kantonrechter je arbeidsovereenkomst ontbindt, dan heb je meestal recht op de transitievergoeding.

Krijg je (binnenkort) een vaststellingsovereenkomst? Dan kan daarin ook een transitievergoeding worden afgesproken. Dit is niet verplicht. Je kunt afspreken wat je wil.

Wat zijn de voorwaarden voor een transitievergoeding?

De voorwaarden voor een transitievergoeding zijn dat je ontslag krijgt en dat dit ontslag niet jouw initiatief is. Daarnaast heb je een wettelijk recht op de transitievergoeding als het UWV een ontslagvergunning aan jouw werkgever geeft (na twee jaar ziekte of vanwege bedrijfseconomische redenen). Dit wettelijk recht bestaat ook als de kantonrechter jouw arbeidsovereenkomst ontbindt.

De transitievergoeding in verschillende situaties

De transitievergoeding komt ik beeld in verschillende situaties. Ik heb de meest voorkomende opgeschreven. Staat jouw situatie er niet tussen? Neem dan gerust contact op.

Transitievergoeding bij ziekte

Als je ziek bent en je toch uit dienst gaat met een vaststellingsovereenkomst, let dan goed op dat je ten minste de transitievergoeding krijgt. Vaak is er in deze situaties (veel) meer mogelijk. Laat je hier goed over informeren.

Transitievergoeding na twee jaar ziekte

Na twee jaar ziekte heb je wettelijk recht op de transitievergoeding. Deze moet wel goed berekend worden. Hier maken werkgevers veel fouten in. Laat de transitievergoeding narekenen door mij. Dat kan je honderden tot duizenden euro’s opleveren.

Disfunctioneren en de transitievergoeding

Als jouw werkgever vindt dat jij niet goed functioneert, dan volgt meestal een verbetertraject. Als na het verbetertraject nog steeds sprake zou zijn van disfunctioneren en er volgt ontslag, dan heb je ook recht op de transitievergoeding.

Verstoorde arbeidsverhouding en de transitievergoeding

Is de relatie tussen jou en de werkgever niet goed meer? Dan wordt dat ook wel een ‘verstoorde arbeidsverhouding’ genoemd. Soms komt dan een mediator in beeld. Daarna volgt vaak een vaststellingsovereenkomst waarin dan ook weer ten minste de transitievergoeding moet zijn opgenomen.

Zelf ontslag nemen en toch de transitievergoeding

Als je zelf ontslag wil nemen, ligt de transitievergoeding soms niet voor de hand. Ik sta regelmatig werknemers bij die zelf weg willen, maar (uiteindelijk) toch (minimaal) de transitievergoeding ontvangen én een WW-uitkering kunnen aanvragen. Als je in zo’n situatie zit, laat je dan dus goed informeren en adviseren.

Transitievergoeding voor 60-plussers

De transitievergoeding voor 60-plussers is een belangrijk onderwerp. De vergoeding roept namelijk veel vragen op over bijvoorbeeld vroeg pensioen of de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU).

De hoogte van de transitievergoeding in 2024

Transitievergoeding berekenen

Hoe hoog is de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding wordt bepaald door twee factoren. De eerste factor is hoe lang je in dienst bent van de werkgever. De andere factor is de hoogte van jouw bruto maandsalaris inclusief alle extra’s. Denk bijvoorbeeld aan de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering.

Hoe kun je de transitievergoeding berekenen in 2024?

Je kunt de transitievergoeding berekenen door 1/3e per dienstjaar te vermenigvuldigen met jouw bruto maandsalaris.

Hoeveel transitievergoeding krijg je na 1 jaar

Na precies 1 jaar is jouw transitievergoeding 1/3e van je maandsalaris inclusief extra’s zoals de vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering.

Transitievergoeding belasting

Helaas moet over de transitievergoeding belasting betaald worden. Hieronder heb ik de meest gestelde vragen van werknemers over dit onderwerp beantwoord.

Hoeveel belasting gaat van de transitievergoeding af?

Over de transitievergoeding betaal je inkomstenbelasting. Dat is ook logisch, aangezien het inkomen is. De transitievergoeding wordt belast als ‘bijzondere beloning’. Dit houdt in dat het hoogste belastingtarief van toepassing is (49,5%). Mocht nu bij de belastingaangifte blijken dat je teveel inkomstenbelasting hebt ontvangen, dan kan je dat gedeelte terugkrijgen.

Hoeveel houd ik netto over van de transitievergoeding?

De transitievergoeding wordt betaald als een bruto vergoeding. Als je van het slechtste scenario uitgaat, houdt je 50,5% van de transitievergoeding netto over. Dus als jouw transitievergoeding € 20.000 is, houd je € 10.100 netto over. Iets meer dan de helft dus.

Hoeveel belasting over de transitievergoeding in 2024?

In 2024 betaal je minimaal 36,97% belasting en maximaal 49,5%.

Inkomen in 2024Belastingpercentage in 2024
€ 0 – 75.51836,97 %
boven € 75.51849,50%

Minder of geen belasting betalen over de transitievergoeding in 2024

Wil jij in 2024 minder of geen belasting betalen over de transitievergoeding? Dat kan door:

  1. Belasting te middelen (bekijk hiervoor de website van de Belastingdienst);
  2. De transitievergoeding besteden aan outplacement; en/of
  3. Volg een opleiding voor de transitievergoeding en zorg dat jouw werkgever de factuur rechtstreeks aan de opleidingsinstantie voldoet.
5-sterren-review

“Nadat ik het tegenvallende ontslagaanbod van mijn werkgever had ontvangen toch maar even het internet op en belandde vervolgens bij Randy. Veel overleg volgde, maar resulteerde in een transitievergoeding, die vier maal (!) hoger was dan het oorspronkelijke aanbod.”

Ger

5-sterren-review

“Vlak voor de kerst te horen gekregen dat ik per 1 mei op straat sta.

Na enig speurwerk op internet, kwam ik bij Randy terecht. Hij heeft mij super geholpen. Door hem heb ik nu de volledige transitievergoeding gekregen. super bedankt.”

Rene

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst?

Krijg de maximale transitievergoeding