Ga naar de inhoud

Transitievergoeding berekenen in 2024

Wil jij graag weten hoe hoog jouw transitievergoeding is? Bijvoorbeeld omdat je te maken krijgt met ontslag? Ik leg je in eenvoudige stappen uit hoe je zelf gratis je transitievergoeding kunt berekenen. Lees snel verder.

Zelf de transitievergoeding berekenen in 3 eenvoudige stappen

Hoe bereken je de transitievergoeding 2024? De transitievergoeding kan je zelf berekenen door de volgende 3 stappen door te lopen:

Stap 1: lengte van jouw dienstverband

Bereken hoe lang je in dienst bent van je werkgever. Bereken de tijd die ligt tussen de startdatum en de mogelijke einddatum. Heb je eerst voor deze werkgever via het uitzendbureau gewerkt? Neem dan die startdatum. Bij de einddatum houd je rekening met de opzegtermijn.

Stap 2: bereken je bruto maandsalaris

Bereken de hoogte van je bruto maandsalaris. Tel daar bij op: 1/12e van het vakantiegeld en eventueel de eindejaarsuitkering, ploegentoeslag en overwerktoeslag. Tel ook mee: 1/36e van de variabele uitkering(en) zoals een winstdelingsuitkering en/of een bonus.

Stap 3: vermenigvuldig je diensttijd met je maandsalaris

Per jaar dat je in dienst bent, ontvang je 1/3e maandsalaris. Vermenigvuldig dus het aantal jaren (maanden en dagen tellen ook mee) met je maandsalaris. Heb je deze vermenigvuldiging gedaan? Dan heb je jouw transitievergoeding berekend.

Voorbeeld berekenen transitievergoeding

Vind je het lastig om de berekening zelf te maken? Bekijk dan de onderstaande twee voorbeelden om de transitievergoeding bij ontslag te berekenen:

Voorbeeld 1: Kjelt is 15 jaar in dienst van zijn werkgever en hij verdient €3.500 per maand inclusief vakantietoeslag en dertiende maand. Zijn transitievergoeding is 15 x 1/3e x 2.500 = € 17.500.

Voorbeeld 2: Coen is 12 jaar, 5 maanden en 23 dagen in dienst en verdient €2.500,- bruto per maand inclusief vakantiegeld. De berekening wordt dan:
12 jaar (12 x (1/3 x 2.500)) = €10.000
5 maanden (5/12 x 1/3 x 2.500) = € 347,22
23 dagen x (23/365 x 1/3 x 2.500) = €52,51
De transitievergoeding voor Coen is € 10.399,73.

Transitievergoeding in 2024

De transitievergoeding 2024 is maximaal € 94.000 (bron). Is jouw jaarsalaris hoger dan dit bedrag? Dan geldt voor jou één jaarsalaris als maximum. Dit maximum wordt alleen aangehouden als je ontslag krijgt via het UWV of de kantonrechter. In de onderhandeling over een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsvoorstel geldt dit maximum niet!

Transitievergoeding 2023

De transitievergoeding 2023 was maximaal € 89.000 of een jaarsalaris als dat hoger is.

Transitievergoeding berekenen bij ziekte

Wil je de transitievergoeding bereken bij ziekte? In dat geval geldt dezelfde rekenmethode als hierboven. Je moet dan wel uitgaan van je salaris inclusief eventuele toeslagen alsof je niet ziek bent. Het gaat dus niet om 70% van je salaris, maar het gebruikelijke salaris. Krijg je ontslag na twee jaar ziekte? Kijk dan ook op mijn andere website: tweejaarziek.nl.

Netto transitievergoeding berekenen 2024

De transitievergoeding is een bruto bedrag. Maar hoeveel houdt je nu netto aan de transitievergoeding over? Om daar achter te komen, moet je kijken naar de inkomstenbelasting en de premies die erop worden ingehouden. Het percentage wat er van jouw transitievergoeding wordt ingehouden, hangt af van je jaarinkomen. In 2024 geldt dat als jouw inkomen onder de € 75.624 blijft een percentage van 36,97%. De inkomsten daarboven worden belast tegen 49,5%.

Gratis berekening van jouw transitievergoeding

Veel werknemers vinden het lastig om de transitievergoeding goed te berekenen. Werkgevers hebben er ook moeite mee. Zij bereken de vergoeding vaak te laag. Daardoor krijgt de werknemer niet waar hij recht op heeft.

Ik bereken de transitievergoeding gratis voor je. Daarnaast kan ik je vertellen welke vergoeding redelijk is in jouw situatie. Neem direct contact met mij op.

Hogere transitievergoeding?

Wist je dat er vrijwel altijd valt te onderhandelen over de hoogte van jouw transitievergoeding? Dat betekent dus dat er een hogere ontslagvergoeding mogelijk is. Mooi toch? Kijk snel op de pagina onderhandelen voor meer informatie.

Skill
50%